Hjärtstartare när det gäller livet

Hur många vet var man hittar en hjärtstartare och hur den fungerar? Genom att lägga lite tid på att läsa på kan man faktiskt rentav rädda liv. Man vet aldrig när man hamnar i en akut situation.

En dag när Lena gick till jobbet rasade en man ihop mitt framför henne. Som tur var visste en av de andra som befann sig på platsen var på orten startarna fanns placerade. De lyckades göra livsuppehållande åtgärder tills ambulansen kom.

Det kändes fantastiskt att kunna hjälpa till i kris tyckte Lena. När hon kom till jobbet lämnade hon en önskan till sin chef om utbildning i hjärt- och lungräddning med och utan hjärtstartare. Lenas chef tyckte att det var en bra idé och började genast leta efter en bra utbildning. Ett företag bokades in och dagen planerades in i detalj.

Hjärtstartare en trygghet på jobbet

Chefen Rut ville samtidigt som hon utbildade personalen ge dem lite mera. Därför bjöd hon in, förutom utbildarna för hjärt- och lungräddning, personer från den lokala brandkåren, företagshälsovården och en företagare som arbetar med mindfulness. Utöver allt gott fika avslutades dagen dessutom med en gemensam middag.

Dagen var inte bara informativ utan ledde till att arbetskamraterna kom närmare varandra. De kände en trygghet i varandra. Dessutom hade chefen köpt in en hjärtstartare som alla nu visste hur den fungerade, något som Lena fick mycket positiv respons för. Hade det inte varit för hennes initiativförmåga hade varken den trevliga dagen eller kursen blivit av.