Vikingasmycken är fina – men har du koll på mytologin?

Innan du går och köper vikingasmycken som Tors hammare eller någon av de olika symbolerna för Oden bör du självklart skaffa dig koll på vilka vikingarna var.

Kanske har du redan koll på den fornnordiska historien, kanske inte. Men se till att fräscha upp dina kunskaper innan du börjar springa runt på stan med nysmidda vikingasmycken runt halsen. Du kan få en massa frågor som är pinsamma att inte kunna svaret på, om man försöker framstå som en vikingafantast.

Vikingatiden hör till den skandinaviska järnåldern. Med andra ord behöver du inte satsa på dyra vikingasmycken i brons eller guld. För den tidstrogna smyckesbäraren borde det vara järn som gäller – under järnåldern var järn nämligen ett nytt, hett och trendigt material. Enligt den kristna tideräkningen inföll vikingatiden mellan 750–1100 e. Kr.

Vikingasmycken kan bäras av många olika grupper

Det betyder också att du som vill bära vikingasmycken inte behöver avsäga dig alla kunskaper om Jesus. Han var nämligen född, död och återuppstånden sedan länge när vikingarna härjade uppe i norra Europa! Däremot hade nog inte vikingarna hört talas om honom. I alla fall inte på något övertygande sätt.

Vikingarna tillbad nämligen de fornnordiska asagudarna. Tor, Oden, Fröja och gänget. Den fornnordiska mytologin är ett spännande universum med minst lika intressanta myter som den grekiska. Vikingasmycken är med andra ord inte bara för den med extra starka känslor för gamla Norden, utan även för den som uppskattar god litteratur. Du som vill lära dig ännu mer om vikingarnas kultur kan till exempel läsa Snorres “Edda”.